Du bliver godt modtaget som frivillig i genbrugsbutikken

Du bliver godt modtaget som frivillig i genbrugsbutikken

Sonja er aktivitetsleder og tager imod nye frivillige: ”Vi har det fantastisk, og jeg kan lide at gøre en forskel”

Af Kjeld, Kommunikationsgruppen

Røde Kors´s genbrugsbutik i Kolding har adresse på Kløvervej 33. Herfra udgår en række aktiviteter, som alle har til formål at hjælpe folk i nød. Hele tolv forskellige aktiviteter står Røde Kors Kolding bag, og en af aktiviteterne er genbrugsbutikken på Kløvervej.

Derfor har jeg denne torsdag i januar sat Sonja Schøsler stævne bagerst i den store butik, hvor frokoststuen er. Sonja har tidligere arbejdet som frivillig i en Blå Kors butik i Koldings centrum i hele ti år, de otte som leder. For to år siden skiftede hun til Røde Kors-butikken, hvor hun nu er en af tre aktivitetsledere for selve butikken.

”Sidste år omsatte vi for 1,9 millioner kroner, hvilket er rekord i Kolding. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi har nogle fantastiske frivillige, som er ansvarlige, smilende og som ved, hvad de har med at gøre. De er ganske enkelt fremragende. Uden dem, ingen butik,” siger Sonja, og man kan se på hende, at hun mener det.

”Vi har en dejlig butik med masser af kunder og ganske mange stamkunder. De kommer her, fordi de ved, at her får de en god oplevelse. Det gør de selvfølgelig på grund af de meget lave priser, men også fordi personalet er hjælpsomt og imødekommende. De kommer på grund af oplevelsen. Alle bliver behandlet ens, uanset om man køber for en krone eller for 1000 kroner.
Vi har det fantastisk, og vi kan alle lide at gøre en forskel,” siger Sonja.

Stamkunder på tøj-jagt

En af stamkunderne denne torsdag i januar er Rasmus, som er 23 år og er studerende på UCSYD. Han går i genbrugsbutik mindst en gang om ugen, og han køber næsten altid noget. Røde Kors-butikken på Kløvervej er en af hans favoritter.

”Det er nærmest blevet en hobby.” siger Rasmus med et smil, mens han kikker på et par bukser, som han dog ender med ikke at købe.

En ung pige på samme alder som Rasmus, køber til gengæld en del tøj. Som hun siger, kan det næsten ikke gå galt.

”Hvis man laver et impulskøb i Kolding Storcenter eller midtby, kan det komme til at koste mange penge. Hvis man her i butikken kommer til at købe noget, man fortryder, er skaden ikke særlig stor,” udtaler hun med et skuldertræk og et smil, da hun betaler ved kassen.

Nye varer hele tiden

”Vi sørger for, at tøjet bliver skiftet løbende ud, så vores kunder ved med sikkerhed, at der er noget nyt at komme efter,” siger Sonja.

Sidste år blev der solgt 661.5oo stykker dametøj. Dertil kommer børnetøj, fritidstøj og herretøj. Det meste kommer fra 7 Røde Kors-containere, som står rundt omkring i Kolding.

Røde Kors-bilen kører rundt og tømmer disse opsamlingsdepoter et par gange om ugen og fragter de mange tøjgenstande til Kløvervej, hvor de bliver grovsorteret af aktivitetsleder Tove.

Det er et stort arbejde at grovsortere, og man skal helst ikke smide noget væk, som er oppe i tiden.

”Man skal have styr på, hvad der ”sner” ude i den store verden,” siger Tove med et grin.

Efter grovsorteringen kommer tøjet op i butikken, hvor de mange tøjstykker bliver hængt på bøjle.

Der er godt gang i møbelsalget

Lasse er aktivitetsleder for kørsel og møbler. Han sørger for, at den store Røde Kors-bil henter folks møbler, når de ringer ind og beder om det. Ganske mange stykker møbler bliver det til, og sidste år omsatte møbelafdelingen for 197.500 kroner.

Fællesskab med varme og interesse

Der er næsten hele tiden brug for nye frivillige i butikken. Og i følge Sonja er der muligheder nok for at blive frivillig i Røde Kors Kolding i genbrugsafdelingen. Der er mange forskellige funktioner, som man kan være med til at udføre.

Man bliver mødt med varme og interesse, og man bliver taget alvorligt. Hvis man har gode ideer, er det kun en selv, der er skyld i, hvis det ikke bliver til noget.

”Jeg er ikke mere end andre frivillige i butikken. Jeg har bare en anden funktion,” siger Sonja og tager en slurk kaffe, før hun skynder sig ud i butikken for at gøre en forskel.